Potatismoussaka

[ tillbaka ]

[6 port]

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk matolja
500 gr färs
2 burkar (à 400 gr) krossade tomater med örter
Salt, svartpeppar
Rivet skal av _ citron
1,2 kg potatis av fast sort
2 pkt (à 2 1/2 dl) ostsås (Kelda)
200 gr fetaost
Oregano eller rosmarin till garnering

Tillagning:
Smörj en gratängform. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta eller stekpanna. Fräs löken blank i oljan. Smula ner färsen och fräs under omrörning tills färsen är grå. Häll på tomatkross och koka upp. Smaka av med salt och peppar och citronskal. Sätt åt sidan.

Skala potatisarna och skiva dem. Häll ena ostsåspaketet (2 1/2 dl) i formen. Fördela en tredjedel av potatisen i formen. Bred köttfärssås över. Smula hälften av fetaosten över. Täck med en tredjedel potatis och resten av färsen ovanpå. Lägg på resten av potatisen. Toppa med ostsås och smula över resten av fetaosten.

Grädda moussakan på nedre falsen i 200 grader cirka 1 timme. Lägg över papper om ytan mörknar för mycket. Låt rätten stå i 10 minuter före servering. Garnera med färska örter. Servera en sallad till.


[ tillbaka ]