5 dl vatten
50 gr jäst
1 msk olivolja
1 tsk salt
1-2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl grovhackade gröna oliver med pimiento
2 msk hackade soltorkade tomater
12-13 dl vetemjöl special
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Värm vattnet till 37 grader. Smula ned jästen
i en bunke och tillsätt lite av vattnet och rör om
tills jästen har smält.
3. Tillsätt resten av vattnet, oljan, saltet och pressa ned vitlöken. Tillsätt också oliverna och tomaterna.
|
4. Häll i nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta degen tills den blir smidig och släpper från bunken. Jäs under en bakduk i en timme.
5. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Forma 2 st runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.
6. Snitta brödens yta på några ställen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Ta ut plåten och pensla bröden med kallt vatten. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda bröden i ytterligare ca 25 minuter.
|